27.04.2024 | 11:32
RO RU EN

Noutăți

O calitate mai bună a asistenței juridice garantate de stat prestate persoanelor cu dezabilități intelectuale şi psiho-sociale

Urmărind asigurarea acordării efective şi de înaltă calitate a serviciilor de asistenţă juridică garantată de stat, Consiliul Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale, la date de 01 aprilie 2018, a lansat proiectul “O calitate mai bună a asistenței juridice garantate de stat prestate persoanelor cu dezabilități intelectuale şi psiho-sociale”, care îşi propune ca rezultat îmbunătățirea calităţii asistenței juridice calificate garantate de stat, prestate de avocați persoanelor cu dezabilități intelectuale şi psiho-sociale.

Obiectivele acestui proiect sunt: Elaborarea Standardelor de calitate şi Instrumentelor de monitorizare ale activităţii avocaţilor care acordă asistenţă juridică garantată de stat, în cauzele cu implicarea persoanelor cu dezabilităţi intelectuale şi psiho-sociale.

Totodată, în baza acestor standarde şi instrumente va fi elaborat şi un curriculum de instruire pentru avocaţi, precum şi desfăşurarea a două ateliere de instruire. Primul atelier de instruire are drept scop, validarea şi familiarizarea participanților cu Standardele de calitate şi Instrumentele de monitorizare ale activității avocaților care acordă asistență juridică garantată de stat pe cauzele cu implicarea persoanelor cu dezabilități intelectuale şi psiho-sociale. Cel de-al doilea atelier, are ca scop dezvoltarea abilităților potențialilor avocați specializați și a personalului Oficiilor teritoriale de aplicare a Standardelor de calitate și Instrumentelor de monitorizare, iar în consecință, se preconizează majorarea numărului de avocați din lista specializată ce va asigura accesibilitatea la servicii specializate pentru cauzele cu implicarea persoanelor cu dezabilități intelectuale şi psiho-sociale.

Elaborarea Standardelor de calitate ale activității avocaților în cauzele cu implicarea persoanelor cu dezabilități intelectuale şi psiho-sociale, va contribui la instituirea unor recomandări minime ce includ măsurile pe care trebuie să le întreprindă avocații reprezentând persoane cu dezabilități intelectuale şi psiho-sociale, bazate pe nevoile speciale ale acestor grupuri, inclusiv recomandări privind relația avocat-beneficiar.

Urmare a instituționalizării acestor Standarde de calitate şi Instrumente de monitorizare, avocatul, în procesul de reprezentare, va depune toată diligența, astfel încât persoana cu dezabilități intelectuale şi psiho-sociale reprezentată, să beneficieze de o asistență cât mai calitativă.

Scopul realizării activităților date este îmbunătățirea calității prestate persoanelor cu dezabilități intelectuale şi psiho-sociale de către avocații care acordă asistență juridică garantată de stat prin înserarea miniumului de acțiuni necesare a fi întreprinse în cadrul reprezentării intereselor persoanelor cu dezabilități intelectuale şi psiho-sociale.

“Proiectul dat este implementat de Consiliul Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale și cu sprijinul Programului de finanțare a inițiativelor/proiectelor de schimbare în domeniul drepturilor omului. Programul dat este realizat cu participarea Institutului de Reforme Penale în cadrul Proiectului "Consolidarea capacităților tehnice ale instituțiilor naționale pentru promovarea și protecția drepturilor omului”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare".