27.04.2024 | 00:31
RO RU EN

Noutăți

Instrumente de monitorizare externă a calităţii asistenţei juridice calificate garantate de stat, acordate de către avocaţi, persoanelor cu dzabilităţi intelectuale şi psihosociale, pe toate tipurile de cauze

În cadrul proiectului “O calitate mai bună a asistenței juridice garantate de stat prestate persoanelor cu dezabilități intelectuale şi psihosociale”, implementat de către Consiliul Naţional pentru Asistenţa Juridică Garantată de Stat, în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale și cu sprijinul Programului de finanțare a inițiativelor/ proiectului de schimbare în domeniul drepturilor omului au fost elaborate, un set de Instrumente de monitorizare externă a calităţii asistenţei juridice calificate garantate de stat, acordate de către avocaţi, persoanelor cu dzabilităţi intelectuale şi psihosociale, pe toate tipurile de cauze.

Mecanismul de monitorizare a calității asistenței juridice garantate de stat este deja, unul instituționalizat în cadrul sistemului de asistență juridică garantată de stat. Însă, instrumentele de monitorizare existente în cadrul sistemului (elaborate în cadrul proiectelor implementate anterior de CNAJGS) acopereau doar câteva categorii de cauze: în cauzele penale în care beneficiarul are calitatea de bănui, învinuit, inculpat, condamnat; în cauzele penale în care beneficiarul are calitatea de victimă; în cauzele penale și civile cu implicarea copiilor și a apatrizilor și solicitanților de azil.

Acest set de acte de monitorizare va facilita activitatea Comisiei de monitorizare externă și/sau consultanților din cadrul Oficiilor teritoriale ale CNAJGS, atunci cînd va fi monitorizat un avocat care acordă asistenţă juridică garantată de stat în cauzele cu persoanele cu dizabiităţi intelectuale şi sau psihosociale. Actele de monitorizare sunt elaborate în baza unor indicatori de performanţă, pentru a aprecia dacă avocatul a respectat minimul de acţiuni necesare pentru cauzele date. Totodată, atât consultanții și/sau Comisia de monitorizare vor cunoaște după ce indicatori să evalueze dosarul și să aprecieze obiectiv activitatea avocatului.

Instrumentele de monitorizare urmează a fi aprobate de către Consiliul Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat şi a fi publicate pe situl cnajgs.md la rubrica: modele de acte.


Act_monitorizare_externă_cauze_penale_persoane_dizabiltati_vicitme.docx

Act_monitorizare_externă_cauze_penale_persoane_dizabiltati_conflict_cu_legea.docx

Act_monitorizare_externă_cauze_contraventionale_persoane_dizabiltati.docx

Act_monitorizare_externă_cauze_civile_persoane_dizabiltati.docx