05.05.2024 | 00:51
RO RU EN

Noutăți

Avocaţii vin cu recomandări în scopul îmbunătăţirii asistenţei juridice garantate de stat acordate copiilor

Efectuarea monitorizării în mod electronic, acordarea mai multor ore pentru pregatirea dosarelor în apărare, formarea comisiilor de lucru, precum și numirea obligatorie a avocaților din liste specializate pentru cazurile cu implicarea minorilor sunt câteva dintre recomandările avocaților făcute în cadrul a 21 de ateliere desfășurate de Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (CNAJGS) cu suportul UNICEF Moldova.

Atelierele de lucru au fost desfășurate în Chișinău, Bălți, Comrat și Cahul, în total fiind instruiți 386 de avocați care acordă asistență juridică în cauzele cu implicarea copiilor. Atelierele au avut ca obiective instruirea avocaților privind mecanismul de monitorizare internă și externă și familiarizarea cu standardele de calitate aprobate de CNAJGS pentru cauzele penale, contravenționale și civile cu implicarea copiilor. În calitate de formatori au fost Arina Țurcan, magistră în psihologie, avocată și Sergiu Chiruța, magistru în drept, coordonator al Oficiului teritorial Chișinău al CNAJGS.

Agenda atelierelor a inclus 5 sesiuni, fiecare dintre ele bazându-se pe prezentări, discuții constructive, dezbateri și studii de caz. Subiectele puse în discuţie țin de procedurile și instrumentele de evaluare utilizate în cadrul procesului de monitorizare internă și externă a calității asistenței juridice calificate garantate de stat, rolul avocatului în apărarea intereselor copiilor în procesele penale și nonpenale, cadrul legal privind mecanismul de monitorizare internă și externă.

De asemenea, în cadrul atelierelor au fost desfășurate sesiuni practice sub forma studiilor de caz, selectate de formatori din practica personală. În cadrul acestora avocații au învățat practici noi de asistență a copiilor, au făcut schimb de idei, au studiat metodele de lucru a colegilor și au identificat soluții la anumite probleme cu care se confruntă.

La finele fiecărui atelier, avocații au venit cu propuneri și recomandări privind îmbunătățirea asistenței juridice garantate de stat acordată copiilor.