26.04.2024 | 23:55
RO RU EN

Noutăți

Anunț pentru avocați

Stimați colegi avocați,

Vă informez că la data de 20 septembrie 2017, au fost încheiate dezbaterile publice referitor la modificarea Regulamentului cu privire la mărimea şi modul de remunerare a avocaţilor pentru acordarea asistenţei juridice calificate garantate de stat.

Aceste dezbateri au fost inițiate de Decanul Baroului Chișinău, Ministerul Justiției și CNAJGS.

Colegii noștri din OT Chișinău, Bălți, Comrat și Cahul în perioada dezbaterilor publice, au prezentat propuneri privind modificarea Regulamentului sus-menționat.

Sintetizând împreună cu Dvs și Ministerul Justiției, propunerile parvenite, la data de 20.09.2017, participînd la dezbaterile publice am hotărît că Regulamentul urmează a fi modificat precum urmează:

  • Pct. 12 al Regulamentului urmează a fi exclus.
  • În pct. 2 al Regulamentului, sintagma “se calculează în unități convenționale egale cu 20 de lei” se substituie cu sintagma: se calculează în unități convenționale egale cu 50 de lei";

Totodată, s-a propus a completa Regulamentul cu prevederi suplimentare referitor la unele acțiuni în cauzele non-penale, pentru care pînă în prezent avocații, nu erau remunerați.

În calitate de Decan al Baroului Chișinău voi întreprinde tot ce îmi stă în putere ca aceste modificări să fie operate și aprobate de CNAJGS în cel mai apropiat timp.

Prezentarea acestor modificări pentru aprobare CNAJGS presupune și prezentarea unei Note Informative referitor la impactul financiar a operării modificărilor menționate mai sus.

În contextul celor expuse, aduc sincere mulțumiri avocaților care au participat la dezbaterile publice, s-au dat cu părerea, au prezentat propuneri privind modificarea Regulamentului și efectiv au susținut pe toți cei care au avut și continuă să aibă o implicare plenară în elaborarea și aprobarea modificărilor.

Vă îndemn să ne susțineți în continuare, or fără susținerea Dvs operarea și aprobarea modificărilor va fi imposibilă.

Țin să mulțumesc în mod special factorilor de decizie a Ministerului Justiției, care au înțeles că operarea modificărilor este necesară și va avea un impact pozitiv în sensul calității asistenței juridice garantate de stat.

Rămân în continuare la dispoziția Dvs și aștept propuneri în sensul îmbunătățirii Regulamentului.

În final, vă comunic că în 2018 va fi elaborat un proiect a Regulamentului în noua redacție, avînd de altfel și un nou concept, deaceea, propunerile dvs. vor fi utile.

Propunerile care au parvenit în perioada dezbaterilor publice vor fi sintetizate și luate în calcul la elaborarea proiectului Regulamentului într-o nouă redacție.

Vă mulțumesc și vă doresc să trăiți frumos și bine.

Cu deosebită considerație,
Președintele CNAJGS
Avocat
Emanoil Ploșnița