28.04.2024 | 09:17
RO RU EN

Новости

Conferința regională din Tbilisi 2023: Îmbunătățirea statului de drept și accesul tuturor persoanelor la justiție!

În perioada 01-02 decembrie 2023, în cooperarea cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) reprezentanții al Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat, au participat la conferința regională din Tbilisi.

La conferința regională din Tbilisi a fost pus accentul asupra tendințelor statului de drept în Moldova, Georgia, Ucraina și Armenia. Reprezentanții acestor țări au discutat despre cele mai bune practici în asigurarea accesului la asistența juridică garantată de stat și despre posibilitatea depășirii valurilor de populație strămutată forțat. Au fost examinate provocările cu care se confruntă statele membre în promovarea transparenţei şi independenţei instituțiilor de drept, subliniind necesitatea unor acțiuni ulterioare, în special având în vedere aspirațiile Moldovei, Ucrainei și Georgiei de a adera la UE.

Katy Thompson, șefa Departamentului pentru Statul de Drept, Securitate și Drepturile Omului, PNUD, a participat la conferința și a oferit o perspectivă valoroasă asupra dinamicii globale și regionale pentru susținerea statului de drept și a accesului la justiție.

Cea mai importantă parte a evenimentului a fost semnarea și adoptarea Declarației de la Tbilisi privind accesul la asistență juridică garantată de stat pentru populația strămutată forțat. Acest document stabilește standarde regionale pentru promovarea accesul la justiție, calitatea și coordonare între instituții guvernamentale pentru asistența juridică garantate de stat din Moldova, Armenia, Georgia și Ucraina.

Conferința a promovat parteneriatul și cooperarea între țările participante. De asemenea, a contribuit la învățarea în continuare și la schimbul de experiență între ei. Folosind impulsul adoptării Declarației de la Tbilisi, a apărut oportunitatea cooperării internaționale și regionale cu sprijinul partenerilor internaționali precum PNUD, UNHCR, Uniunea Europeană și alții.

Din Partea CNAJGS au participat:

Mihai LUPU, membru Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat;

Sergiu CHIRUȚA, coordonator Oficiului Teritorial Chișinău al Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat.