14.05.2024 | 18:29
RO RU EN

Новости

Atelier de instruire pentru potențialii monitori în cadrul Comisiei de monitorizare externă a calității asistenței juridice

În perioada 10-12 iulie 2017, Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (CNAJGS), în parteneriat cu UNICEF Moldova, a desfășurat atelierul de instruire pentru potențialii monitori în cadrul Comisiei de monitorizare externă a calității asistenței juridice calificate garantate de stat. Participanți ai atelierului au fost atât avocații din sistemul de asistență juridică garantată de stat, cât și avocați care nu sunt în sistem.

Scopul instruirii a fost de a familiariza potențialii monitori cu cadrul legal și procedurile utilizate în cadrul efectuării monitorizării interne și externe a calității asistenței juridice calificate garantate de stat. Atelierul a avut o formă interactivă și practică, cu prezentări și dezbateri, avându-i în calitate de formatori pe Arina Țurcan, magistră în psihologie, avocată și Sergiu Chiruța, magistru în drept, coordonator al Oficiului teritorial Chișinău al CNAJGS.

Agenda atelierului a inclus și sesiuni practice, unde avocații, împărțiți în grupuri, au evaluat dosarele cu implicarea copiilor în baza standardelor de calitate și instrumentelor de monitorizare și au simulat interviuri cu avocații monitorizați, participanți în cadrul atelierului. Prezentările expuse și activitățile practice au contribuit la inițiererea unor discuții constructive, unde participanții au venit cu propuneri și recomandări privind mecanismul de monitorizare internă și externă și completarea actelor de monitorizare pe cauzele cu implicarea copiilor.

Ulterior, urmează a fi selectați 6 candidați pentru poziția de monitor pentru a participa la procesul de monitorizare externă a calității asistenței juridice acordate de avocați pe cauze penale și non penale cu implicarea copiilor.

Atelierul de instruire a fost organizat în cadrul proiectului “Consolidarea mecanismului de asigurare a calității asistenței juridice garantate de stat prestate copiilor”, implementat de CNAJGS cu suportul UNICEF Moldova.