14.05.2024 | 02:21
RO RU EN

Новости

Asistenţă juridică pentru un copil-victimă a unui act de huliganism

În 2015, Sandu* a fost învinuit de huliganism, după ce a vrut să potolească un conflict. Pe când era la școală, în timpul unei pauze, Sandu a observat în hol doi colegi care au pornit o bătaie. S-a apropiat de ei pentru a-i desparte și, întâmplător, l-a lovit pe unul dintre ei în regiunea feței. A reuşit să-i separe, apoi s-a auzit sunetul la lecţii şi minorii s-au împrăştiat. Mai târziu, tatăl copilului care a fost lovit (partea vătămată), depune o plângere împotriva lui Sandu, unde susţine că acesta l-a agresat şi i-a aplicat diverse lovituri.

Despre cele întâmplate, directorul a avut discuţii cu minorii şi cu părinţii acestora, după care mama lui Sandu a fost nevoită să-și mute copilul în altă școală, motivul fiind implicarea lui în conflict. Între timp este pornită o cauză penală şi toți trei sunt vizați în dosar. Doi dintre ei se aflau sub vârsta răspunderii penale și doar dosarul lui Sandu, care avea peste 14 ani, a fost expediat în instanța de judecată, fiind învinuit de huliganism.

La solicitarea Consiliului pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (CNAJGS), avocatul Anatolie Jereghi a intervenit în acest dosar pentru a oferi copilului asistență juridică garantată de stat. Acțiunile avocatului au fost îndreptate spre apărarea intereselor minorului și respectarea drepturilor în cadrul procedurilor judiciare. În ședințele de judecată au fost audiați directorul, profesorii, colegii lui Sandu și martorii. Din declaraţiile acestora nu s-a constatat că băiatul a comis vreun act de huliganism. El avea o caracteristică pozitivă şi anterior nu a fost implicat în astfel de conflicte. Avocatul demonstrează și susține faptul că în acțiunile minorului nu se găsesc elemente de infracțiune. Sandu nu a încălcat ordinea publică, intenția lui a fost de a aplana un conflict între colegi, devenind astfel victima unor împrejurări.

După doi ani de zile, timp în care a durat procesul, instanța de judecată constată că Sandu este nevinovat - acțiunile lui nu au motiv huliganic și nu întrunesc elementele infracțiunii. Sandu învață acum într-o nouă școală, are note mari și multe visuri. Fiind afectat direct de un proces care nu a fost deloc ușor, a învățat să înfrunte obstacolele și este pregătit să treacă peste acest caz, susținut de mama lui, cea care i-a fost alături pe tot parcursul procesului.

Conform datelor statistice ale Ministerului Afacerilor Interne, în 2016 au fost înregistrate 1169 de acte de huliganism. Avocatul evidențiază că măsurile și hotărârile luate în aceste cazuri trebuie să garanteze drepturile copilului și să asigure o justiție în interesul acestuia.

*Numele a fost schimbat pentru a proteja identitatea copilului