28.04.2024 | 17:18
RO RU EN

News

Îmbunătățirea monitorizării și standardelor de calitate, în cauzele cu implicarea copiilor

La 3 iulie 2017, angajații Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (CNAJGS) au participat la un atelier de lucru, unde au discutat și consultat raportul privind standardele de calitate pe cauzele cu implicarea copiilor, ce include propunerile de îmbunătățire făcute de avocați în cadrul celor 21 de ateliere de lucru desfăşurate în Chişinău, Bălţi, Comrat şi Cahul.

Raportul constată că din totalul numărului de avocați chestionați în cadrul atelierelor, 65% aplică standardele de calitate elaborate și aprobate de CNAJGS în activitatea desfășurată, inclusiv în dosarele private. Pentru îmbunătăţirea acestora, avocații au făcut o serie de recomandări printre care formarea comisiilor de lucru și numirea obligatorie a avocaților din liste specializate pentru cazurile cu implicarea minorilor.

De asemenea, în cadrul atelierului a fost discutat mecanismul de monitorizare internă şi externă a activităţii avocaţilor, care acordă copiilor asistenţă juridică garantată de stat. Angajații au vorbit despre dificultățile întâmpinate în procesul monitorizării interne, au venit cu propuneri referitor la procedură și au făcut schimb de bune practici.

Printre recomandările avocaților de îmbunătățire a monitorizării se numără excluderea din dosar a borderoului și intervievării, conlucrarea monitorilor cu avocații, efectuarea monitorizării în mod electronic, precum și acordarea mai multor ore pentru pregatirea dosarelor în apărare.

Atelierul a fost moderat de Arina Țurcan, magistră în psihologie, avocată.