19.04.2024 | 03:21
RO RU EN

News

Mesaj de felicitare cu ocazia sărbătorii profesionale "Ziua Juristului"

Stimați prieteni,

În fiecare an, la 19 octombrie cu deosebită bucurie ne scufundăm în lumea cuvintelor pentru a găsi cele mai frumoase dintre ele, care ar exprima sincerele noastre felicitări cu ocazia Zilei Juristului. Noi avocații, deși suntem, parcă, obișnuiți cu îndeletnicirea de a selecta expresii, “care exprimă adevărul”, totuși ne simțim și noi puțin fâstâciți ca nu cumva să pierdem pe undeva vre-o metaforă binemeritată pentru colegii noștri.

Aniversarea și în acest an a “Zilei Juristului” ne îndreaptă gândul spre niște sugestii care sunt dictate de responsabilitate şi mare grijă, în primul, rând față de Cetățean, dar, în același timp, și respectul profund şi necondiționat, față de noi, toți cei care înfăptuiesc Actul Justiției.

Avem, doamnelor şi domnilor colegi de breaslă, o mare vocație profesională dar și morală– de a sluji cu fidelitate şi dăruire Zeiței Dreptății. E o obligațiune dar și o mare fericire de a fi copleșit în permanență de nobilul gând că ai marea oportunitate de a sta străjer, înveșmântat în armura legii, la hotarele Statului de Drept în semnificația clasică a acestei noțiuni. Grea povară, dar dacă știm cu desăvârșire a stăpâni astfel de calități precum: bunul simț, profesionalismul şi competența, pasiunea şi inteligența, cumsecădenia şi devotamentul, perseverența şi continuitatea, vom reuși să ducem cu succes această povară onorabilă – Justiția.

Sigur, în virtutea specialității noastre, nu suntem, în totalitate, protejați de imunitatea de a fi supuși riscului influenței presiunilor tensiunilor sociale şi politice ce frământă întreaga societate. Și nici nu e bine, considerăm noi, de a ne izola de trăirile şi aspirațiile concetățenilor noștri. Or, noi anume pentru aceasta şi suntem, de a face dreptate semenilor. În același timp să nu uităm nici pe o clipă că Puterea Judecătorească este și trebuie să fie, în neutralitatea și independența ei dincolo de doctrinele şi conflictele politice.

Sănătate şi sărbătoare frumoasă, dragi colegi, neuitând nici o dată de celebra frază a lui Cicero, că Justiția este stăpâna și regina tuturor virtuților.

Cu toată considerațiunea,

Emanoil PLOȘNIȚA,

Președintele Uniunii Avocaților